Leivonnaisen nimi kertoo kaiken.
Ehdottoman välttämätön osa joulupäivien kahvipöytää. Joulu-olo syntyy tästä, joulukuusesta ja joulukinkusta.. kaikesta muusta voidaan joustaa. :)
Mantelista marenkia, nougaata ja voikreemiä.. Herkkua joka osassa!
Mummille valtavan kokoinen kiitos kokkailuhetkestä ja joulutunnelman täydellisestämisestä!
Ensimmäistä kertaa pääsin mukaan osallistumaan tämän voittamattoman leivonnaisen tekemiseen. Resepti on mummilla "lihasmuistissa", määrät arvioidaan täydellisesti kohdalleen tuosta noin vain, näppituntumalla. Toisinaan joutudaan ehkä kurkkaamaan tarkennuksia keittokirjasta, jostain 1800-luvun loppupuolelta...
***..ja wau millainen keittokirja.
***Reseptejä, ohjeita ja vinkkejä 1800-luvulta!! WAU!
***raaka-aineet ja metodit ova upeaa luettavaa. Todellista aikansa aarteita: "keitetty, savustettu sianpää" muun muassa täytynee joskus koettaa.
***reseptejä ja valmistustapoja tosiaan KAIKILLE mahdollisille ruhonosille ja saatavissa oleville ruoka-aineille... Ja vielä kypsennysvaihtoehtoina kaikki mitä polttupuu-leivinuuni/-liesi voi tarjota.
***Nykyajan marketinhylly-kokkaaminen on jotain aivan täysin muuta.
1) Keltuaiset ja valkuaiset erilleen..
2) Valkuaisiin ripaus suolaa ja vatkaamaan! Toiveena on tiukahko vaahto. Vähitellen lisäillään "jauhosokeria"
***ihan en muista oliko "jauhosokeri" nykykielellä tomu- vai kidesokeria... :)
3) Mantelit myllyllä jauheeksi..
***nykyaikainen laiska helppoheikki tekisi tämän kenties blenderillä. Mummin käsittelyssä manuaalisella myllyllä syntyy VARMASTI kuohkeampaa, pehmeämpää ja samettisempaa rouhetta!
***lisäksi käsityön tunnelma säilyy loppuun asti! Koneet siis syrjään!
4) Mantelijauhe marenkivaahdon sekaan.
5) Tasaiseksi levyksi voideltulle leivinpaperille..
6) "Kohtalaisen kuumaan" uuniin 15-20min..
7) Sillävälin nougat: sulatettua "jauhosokeria" ja manteleita.. Jäähtymisen jälkeen myllyn läpi ja voikreemin mausteeksi..
8) Sokeria ja vettä pannuun. Kiehauttelua kunnes sekoitus "läpäisee lankatestin"
***..eli tahnaa peukun ja etusormen väliin. Muutama pyöräytys. Sormia avatessa, massasta kuuluu muodostua hentoja lankoja sormesta toiseen.
9) Voi ja jauhosokeri vaahdoksi. Voikuutioita on lisäiltävä vähitellen!
10) Loppumetreillä nougaa mukaan
12) Pohjia on tarkkailtava melkoisen tarkkaan uunissa! Pinta ruskistuu (ja kuulemma myös palaa) nopeasti! Vain täydellisyys on voittamattomalle tarpeeksi hyvää.
13) Jäähtyneet pohjat leikataan prikuulleen saman kokoisiksi. Mittanauhana kelpaa ainoastaan essunreuna.
14) Pohja - voikreemiä - pohja - voikreemiä - pohja - voikreemiä - pohja ja koristeeksi vielä voikreemiä jokapuolelle.
15) Viimeisimpänä mantelilastut..
...ja marsipaanista rusetti.
Voilá!
***Sans rival. Saa yrittää, mutta tätä ei yksinkertaisesti voi voittaa. :)
***Todellinen kahviherkku: jo pienen pieni pala saa makeannälän taltutettua! ..himo seuraavaan jää kyllä päälle.
--------------------
..ja tosiaan, se sinappi.
***Tämänvuotinen kokeilu ei ollutkaan perinteiseksi-muodostunutta "nyyhky"-sinappia.
Melkein jopa turhan makeaa. Otrivin-efekti uupui kähes kokonaan.
***muscovadosta ja savuisesta viskistä kylläkin - miunmaunmukaan - upea ominaisuus makuelämykseen..
***mutta joulusinapissa kuuluu olla ytyä. "Nyyhky" ei tässä todellakaan viittaa laimeaan, mietoon tai helpoon makuelämykseen.
***Nyyhky on olotila jonka elämys aiheuttaa. Se on joulusinapin secret mission!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti