..italialaisen, kattilan-kokoisen joulupullan toinen tuleminen. Viime kertainen resepti oli varsin pitkiä, pinttyneitä perinteitä kuinnioittava. Tekotavat kohta kohdalta "kuten aina".
Nyt nykyaikaisemmin. Ei hosuen, mutta "reippaammin"..
Panettone-pulla on yksinkertaisimmillaan ylimäärä-keltuaisia ja/tai -kananmunia ja ylimäärä-rasvaa sisältävä, juuritaikinaan pyöräytetty perus pulla. Pelkkien rusinoiden sijaan taikinasta löytyy kaikenlaista kuivattua ja/tai kandeerattua hedelmää..
1) Ensimmäisessä taikinasatsissa on tilkkaan maitoa liuotettu teelusikallinen kuivahiivaa, ripaus sokeria ja noin desin verran vehnäjauhoa..
2) ..tälle reilu tunti aikaa heräillä. (kuvan vas. reuna..)
3) Kuivahedelmät marinoitumaan: tässä vain appelsiinituoremehuun.
***mutta marinadissa voisi olla vaikkapa Marsalaa, hyvää makeaa valkkaria/skumppaa, Cointreau'ta, Limoncelloa...kukin kokki tyylillään, mistä tykkää.
4) Toinen "alkutaikinoista" on kuvassa jo työn alla.
5) Pohjalla oli desi maitoa, jossa 1tl kuivahiivaa ja 1rkl sokeria oli heräillyt jo jonkin aikaa.
6) Puhtaassa kulhossa vaahdoksi kananmunat, keltuaiset ja sokerit.
7) Molemmat alkutaikinoista vaahdon joukkoon!
8) Rauhallista alustusta: vähitellen lisää jauhoa, voita ja loppumetreillä vielä kuivatut hedelmät.
9) ..sitten kulho kohoomaan. ≈ 1-2h.
10) Vuoka valmiiksi: leivinpaperisa kyhätyt reunat. Teipillä ja klemmareilla kiinni, jotta taikina pysyy kyydissä!
11) Pallukka pohjalle ja uusi kohotus. N. 1-2h
..penslaus vielä voilla ja muutama kuutio pinnalle "perinteitä kunnioittamaan".
175°-uunin alatasolle 45min-1h..
***kypsyyttä on hankala testata: tikkutesti ei kerro mitään ja peijoonan korkeaa pullapallukkaa ei pysty samaan tapaan koputtelemaan, kuin esimerkiksi vuokaleipää.. Luottoa ja "kokemusta" tarttisi olla :)
***lopputulos oli huippuhyvää!! odotettavasti.. :) Huipun pyöreys lässähti jäähtyessään. Kypsyyttä onneksi oli ytimeen saakka!
***....pikkasen liian "murenevaisia" pullapalasista tuli. Liian vähän vaivausta? Liian "kuiva" taikina?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti