..eli makumatka Meksikon uumeniin. Matka joka taatusti jäi muistoihin.. :)
Wau.
Mole, eli meksikolainen soosi, jossa ehkä merkittävimpänä yksittäisenä tekijänä on tumma suklaa. Se, mitä soosiin lykkää, on kaiketie kokista kiinni.
Tässä linssejä ja mustia papuja, tuloksena vege-Oaxacan mole.
Huh. Tällaisen koitoksen jälkimainingeissa ei todellakaan ole mikään ihme että perus-suomi-pöperö on aika melko hintelän makuista (t.s. jos "maku" voisi olla numero 0-100: Suomi-ruoassa se on usein 1 tai 1,5 kun monissa muissa kulttuureissa mennään 100:n paremmalle puolelle [Intia, italia, meksiko, afrikka...])..
Mole-soosiin meni maustamiseen-tarkoitettuja raaka-aineita n. puolet lopputuotoksen painosta.. :)
1) Alkuun pieni blenderi esille ja mausteet riviin, järjestykseen.
Blenderiin: suolapähkinöitä, seesaminsiemeniä, mantelijauhoa ja rusinoita.
Pöydällä: iso ruskeanpunainen chili, pikkuinen banaani ja valkosipulinkynsi. Kuivissa mausteissa pimento, neilikka, maustepippuri, oregano, timjami ja kaneli. Suolaa ja mustapippuria myllyistä..
2) Blenderin osaset sekaisin ja kuivat mausteet kyytiin.. Myös puolet jätti-chilistä tässä vaiheessa mukaan..
3) Banaani lohkoiksi -> blenderiin -> kuiva-osa sekaan. Tämä kaikki sekoittuu suht yhtenäiseksi massaksi..
4) Pannu lämpiämään. Kylmään rypsiöljyyn loput chilistä ja punasipulisilppua kuullottumaan.. Suolaa ja pippuria pintaan, kunhan pehmenivät..
5) Maustetahna blenderistä pannulle. Paistamista / kuivattelua / paahtamista - miksi tätä työvaihetta nyt kutsuukaan - koko ajan sekoittaen! n.5 min..
6) Muutama desi kasvislientä nesteeksi ja oikein oikein tummaa suklaata sekaan sulamaan..
7) Levyä hiljemmalle ja hissunkissuun hauduttelua ≈ 15min..
8) Linssit porisivat hieman "al denteiksi" merisuolatussa vedessä, mustapavut suoraan purkista - kastikkeen kyytiin..
Nopsahkon loppulämmittelyn jälkeen tarjolle. Guacamole on pakollinen. :)
***wau. Helppo hymyillä!
***en olisi ensialkuun uskonut että tällainen onnistuu ihan näin osuvasti.. Kertaalleen on valmis-Mole-kastikepurkki päässyt kokeiluun, muuten tällainen räätti on houkutellut vain blogien sivuilla..
***tuoksu: valtasi rapusta muutamat edeltävät ja varmasti kaikki yläpuoliset kerrokset. Mielenkiintoisen houkutteleva, erilainen kokonaisuus..
***maku: ..on se miksi tätä kannattaa edes kokeilla. Vaikea kuvailla, kun ei mitään lähellekkään samanlaista ole koskaan lautaselle sattunut. Tekstuurissa jännästi kaikkea: purtavaa siementä, napakkuutta linsseistä, pehmeitä papuja ja samettisuus itse kastikkeesta..
***Papujen-linssien tilalla vaikka mitä: keitettyjä bataattilohkoja? ..paistettuja kananpaloja? ..punaista lihaa?
***ehkä jokin valkoinen kala kestäisi kantaa näin väkevän soosin. En kyllä koittaisi..
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti