tiistai 16. heinäkuuta 2013

Persikkapiirakka

..ei siis mustikkapiirakka, vaan vuodenajan raaka-aineita hyväksikäyttäen jälleen kertaalleen persikkaa. Muutama muistiinpano sitten, oli ko. hedelmää muffinitaikinan seassa (mutta piirakkavuoassa.) Nyt on osaltani persikka/nektariini-kiintiö tämänkesän osalta täytetty. Enää ei tarvitse tämän vuotista satoa kuluttaa..

Kuluvan kesän työpaikalta läksi lomalla tänään juuri eräs korvaamaton apu, todellinen tietopankki, suunnannäyttäjä ja koko paikallisen pitäjän äitihahmo. :)
A.o. luomus oli ikäänkuin hyvän loman-toivotus ja kiitos kaikesta avusta/neuvosta!!!
1) Murotaikinapohja, mallia: "sellainen vähän kosteampi ja kiinteämpi. Ei ihan keksi-tyyliin murenevainen: 150g margariinia, desi sokeria ja 1tl vanilijasokeria. Toisessa 1dl kaurahiutaleita, 3dl vehnäjauhoa ja 1tl leivinjauhetta.
2) Voi-sokeri ensin tasaiseksi vaahdoksi. Sekaan 1 muna. Nopsasti sekoittaen kuivat aineet joukkoon..
 3) Irtopohjavuoan reunoille tilkka lipidiä ja korppujouhoja. Taikina pohjalle..
 4) ..ja manuaalisesti (kostutetuilla käpälillä taikka lusikalla) tasaiseksi.
5) Esikypsymään 200°-uuniin, ≈5-10 min.
 6) Sillävälin täyte: kesän satoa peukun-pään kokoisiksi kuutioiksi..
 7) ..ja kulhoon. Mukaan ripaus sokeria ja muutama ruokalusikallinen Maizenaa.
 8) Kaikki sekaisin. Piirakka pohja uunista, täyte mukaan, muutama soiro juoksevaa hunajaa ristiinrastiin vielä pinnalle. Takaisin lämpöön. 20-30 min rennonrauhallista kypsyttelyä..
..ennen tarjoilua vielä koristeeksi ripotellen kaunis kerros tomusokeria.
Tarjolle kahvipöydän keskelle. Toivottavasti maistui.

***..em. möhkäle jäi uuni-vaiheessa hetkeksi huomiotta. Kokonaisaika 200°-asteessa oli lähempänä 40 min... Pikkasen pääsi kuivahtamaan, vähempikin riittää.
***soosi olisi ehdottomasti tarvittu. Vanilijajätskiä, vanilijakastiketta taikka vanilijavaahtoa...
***jos persikat olisivat olleet vielä vähän makeempia, ei täytteeseen olisi tarvittu välttämättä tilkkaakaan sokeria.
***samalla konstilla voi piirakkapohjan päällystää milloin milläkin: mustikkaa, mansikkaa, marjaa, mitä-vaan - kuutioiksi, Maizenaa ripotellen sekaan, pohjan päälle ja kypsymään!

Ei kommentteja: