sunnuntai 30. lokakuuta 2016

Mielipuolisen hyvä vinaigrette

..toisinsanoen maailman paras salaattisoosi. :)

Vinaigrette on ollut yli-hypetetty otsikko simppelille salaatinkastikkeelle. Reseptejä tursuaa joka tuutista, milloin millaistakin mukamas-uutta. Höh.
Vinaigrette on suomalaisen-suuhun huonosti istuva sana salaattisoosille joka syntyy rasvasta ja haposta. Ei sen kummempaa.

Salaatin kastikkeeksi toki sopii monen moinen muukin juttu.. mutta rasvan-ja-hapon sekoitukset ovat monimuotoisuudessaan ja helppoudessaan aika usein the way to go.

***rasvaksi sopii ihan mikä vain, mieluiten juokseva lipidi.
***happo voi olla etikkaa (perus-normi-tavaraa, balsamicoa tummaa/vaaleeta, riisiviinietikkaa, omenaviini-, punaviini.. jne.), sitrusta (sitruunamehu, lime, appelsiini, mandariini, greippi...) tai melkein mitä vaan muuta hedelmää.
***kaikki tuppaavat olemaan sopivasti happamia! :)
***erinomaiset koitokset esim. muusatuista kesän mansikoista tai kirsikoista! :)

Uusia jänniä menetelmiä voi, kannattaa ja melkein pitää etsiä.
Näin vaikka!! :)
1) Iso nokare voita pannulle...
2) Sulatusta, kunnes ei enää poreile ja alkaa vähitellen ruskistua!

***tässä tarkkana. Menee aika helposti yli (eli lähtee jo käryämään) ja jää tosi helposti ali (eli jää vielä ihan voin-väriseksi). Tarkkana kun pyörittelee pannua, sitten kun voi on sulanut niin helposti löytää sweet spot:in.
3) Ruskistettu voi kulhoon..
4) Sekaan Dijonia nokare ja happoa.

***Kolmen-suhteessa-yhteen..
***Tässä käytin omenaviinietikkaa. Mielestäni ainoa oikea tässä.
Tasaiseksi soosiksi ja salaatin seuraan tarjolle!!

***..huh. Wau.
***Kokeilkaa. Kannattaa.

***maku muistuttaa hieman makeaa kinuskikastiketta, ilman makeutta. Pehmeää, kermaista, hieman pähkinäinen, ja jännä suolaisen toffeen maku!!
***ripaukset vielä suolaa ja mustapippuria lopussa olisi kannattanut nakata mukaan.
***aivan maaginen salaattisoosi!!! :)

Ei kommentteja: