sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

Glutteniton pataleipä

..eli maailman paras leipä, gluteenittomana versiona.
Ja syvä kumarrus psylliumin suuntaan.

Gluteenittoman leivän pyörittelyä olen kokeillut melko moneen otteeseen, mutta sitä täydellistä reseptiä en vielä ole todellakaan löytänyt. On useita reseptejä, jotka mainostavat itseään "parhaana", mutta minua ei lopputulokset ole miellyttäneet.
Erään valurautapatamerkin kylkiäisenä tuli  maininta "maailman parhaasta leivästä". Tässä taikina oli perinteiseistä vehnäjauhoista. Maku kerrassaan ilmiömäinen. Tekstuuri vielä parempi.
hmm..
Mitäköhän tästä tulisi gluteenittomana?
1) 6 dl lämmintä vettä. Ruokalusikallinen hunajaa ja toinen merisuolaa. Kolmas psylliumia!
2) Teelusikallinen kuivahiivaa, sitten kun lämpötila on sopiva..
3) Puolisen desiä gluteenittomia jauhoja sekaan..
4) Loput taikina-aineet valmiiksi: yksi kookas porkkana raasteena ja 600g kuivaa-ainetta, t.s. gluteenittomia jauhoja ≈ 500g ja loput kaurahiutaleita.
5) Osaset sekaisin!

***Nuolijalla rauhassa käännellen juuri ja juuri sen verran että taikinasta tulee tasainen. EI vaivausta. Toimenpiteeseen ei kulu kauaa, eikä pidäkkään käyttää hurjasti aikaa!
***..hieman näytti siltä, että taikinasta tulee liian kuivaa joten lisäsin desin vettä
***Gluteenittomat jauhot eivät käyttäydy ihan niin kuin vehnäjauhot: 1 dl vehnäjauhoa vastaa noin 0,8 dl gluteenitonta jauhoa.
6) Liinan alle kohoamaan, 2-12h
7) Kahden tunnin jälkeen pari-kolme kääntelyä nuolijalla ja taas kohoamaan, 1-2 tunniksi..
8) Tässä välissä pata uuniin ja uuni lämpiämään 250°-asteeseen..
9) Kuuma pata kuumasta uunista ulos. Pohjalle siemeniä..
10) Kostea taikina pataan..
11) ..ja kansi päällä uuniin. 30-45 min.
12) Kansi pois. Vielä 10-15 min.

***valmista sitten kun pinta näyttää tarpeeksi houkuttelevan rapealta ja pinta koputellessa "kumisee"
Lopputulos on perfetto..

***wau.
***maailman paras gluteeniton leipä
***tekstuuri aivan täydellinen: kostea, pehmeä ja täyteläinen sisus. Rapea pinta. Myös maku on mahtava!
***Gluteenittomassa maailman parhaassa leivässä on 7 dl nestettä!
***tässä laitoin porkkanaa ja kaurahiutaleita "lisänä". Mukana toki voisi varmaankin olla miltein mitä vain lisiä: ..siemeniä/pähkinöitä? rouheita? leseitä? jotain muuta juuresta raasteena (punajuurta jouluna?)
***..tai yrttejä, valkosipulia, juustoraastetta...?
***padan pohjalle voi laittaa mitä vain siemeniä. Tarkoituksena on ettei taikia kärähtäisi kiinni!

Ei kommentteja: