maanantai 10. maaliskuuta 2014

Hernerisotto

..edellisen merkinnän tunnelmissa. Toinen mieleen lähtemättömästi painunut Tirolilainen elämys.
Lautaselle päätyi myös vähän omia mielitekoja tunnustellen lohta kahdella tavalla..

Hernerisotto, kuitenkin. Ehdottomasti pääosassa!!
Hauska, keväiseen lämpöön sopiva väritys. Raikas ja pirteä herneen maku ja italialaisen risoton pehmeys. Kaikkea samassa..

***Parhaiten tämän kanssa menisi jokin valkoinen kala, ei lainkaan tai äärimmäisen yksinkertaisesti maustettuna.
***hyvin laitettuna toisaalta, miksei kelpaisi vegeräättinä sellaisenaan..?
1) Pannu kuumenemaan! Kylmään oliiviöljyyn valkosipulinkynnen-puolikas ja puolikas keltasipuli kuutioina. Kuullotus pehmeäksi, suolaa ja pippuria mausteiksi
2) Pakasteherneet suoraan pussista pannuun. Nopeahko pyörittely: niin että sulavat, mutta eivät sen koommin jää löllöytymään
3) Sivuun jäähtymään..
4) Kattilanpohjalle myös loraus oliiviöljyä ja loput valkosipulinkynnestä.. Keltasipulia sekaan. Kuullotus pehmeäksi..
5) Risottoriisi sekaan, sekoittelua niin että riisi muuttuu kiiltäväksi ja hieman haalean läpinäkyväksi.
6) ≈1/4-osa kasvisliemikuutiosta mukaan. Vedenkeittimestä kiehautettua vettä vähitellen lisäillen..
7) Kokonaisuudessaan keittoaikaa ≈15min.,

***Risottoriisin määrä = kourallinen per ruokailija. Täydellinen annosmittari!
8) Herne-sipulisetistä blenderiin. Mausteeksi tilkka sitruunamehua ja reilu ripaus tuoretta minttua!!! Surisemaan tasaiseksi!

***mitä puréempaa sitä parempaa.
***sitruuna ja minttu! Niillä lopputuloksen raikkaus ja pirteys ehdottomasti voimistui!
9) Risottoon tilkka valkkaria, kunnon kourallinen vastaraastettua parmesaania ja loraus ruokakermaa
10) Hernesose sekaan.. Tilkalla vettä tarvittaessa voi kokonaisuutta "notkistaa"..
11) Loput herneet pataan..
..ja lohikipaleiden seuralaiseksi lautaselle.

***..nolo moka: Risotto itsessään ehti kuivahtaa aivan liian kuivaksi..
***maku: oli aivan mahtava, juuri toivottiin! Sitruuna, minttu ja pakasteherneet ovat ihmeellisen toimiva yhdistelmä
***suutuntuma jäi juuri sopivan al dente, mutta lopputuotoksen tekstuuri tosiaan vähän turhan kuivaa..
***tummempi lohi: pannulla paistettu, rub-mausteessa timjamia, muscovadosokeria, sinappia, chiliketsuppia ja pari pisaraa nestesavua. Hyvää, mutta se tarvittava pieni polte jäi puuttumaan!
***vaaleampi lohi: teriyaki-marinoitu, n.2h etukäteen, uunissa 10 min @ 200° ja 3min grillivastuksen alla
***Teriyaki-appelsiinilohi on vielä "to do"-listalla.

Ei kommentteja: