keskiviikko 3. huhtikuuta 2013

Uppomuna

Ah, takaisin kotikeittiössä!! wwwUWhuu!! Uutta ideaa pikapuoliin pöytään!!

..Ensin poached egg. Ei tosiaan "uutta", mutta ainakin "pitkästä aikaa" ja "vihdoin". :)
Pitkään ollut idea mielessä, toteutus suunnitteilla ja kuva annoskokonaisuudesta kirkkaana ajatuksissa.
Uppomunat ovat:
* hillittömän helppoja tehdä
* hervottoman hassunhauskoja tehdä
* sopivia niin loputtoman usean annoksen kanssa
* passeleita niin aamulla, lounaalla, illalla kuin yömyöhäänkin.

No, nyt tällainen lautaselle. Näitä varmasti syntyy lähiaikoina uusiksi - merkitään muistiin mikäli sattuu olemaan jossain todella jännässä/herkullisessa yhteydessä!
 1) Kattilaan vettä ja etikkaa. 1 litra ja 1 teelusikka. Kiehautus ja lusikalla sekoittaen pyörre keskelle

***valkoviinietikka tai normi väkiviinietikka olisi kentias parhaita (=ts. neutraalimman makuisia). Nyt oli riisiviinietikkaa, mutta se toimi näköjään yhtä näppärästi. Uppomunaan itseensä ei jäänyt sen Aasia-maku-vivahdetta. JEE!
***pyörre-tekniikka ei ole pakollinen. Uppomunista saattaa jopa tulla hämmentävän suppilon muotoisia, hih. Helppo konsti koossa-pitämiseen tämä kuitenkin on!
2) Huoneenlämpöinen kananmuna pieneen kulhoon. Sulava, päättäväinen ja rivakka lupsautus veteen
 3) Muutama minuutti keittelyä: oman maun mukaan. Samalla voi hieman lusikalla koettaa kasata palleroa tiiviimmäksi...

***Karkeasti ≈3min: pinta kiinteä, sisuskeltuainen tyystin juoksevaa, ≈5min pinta jo varsin jämäkkä, keltuainen hitaasti valuvaa "laavaa"
***..eli ajoitus jotain tuolta väliltä!

 Pinaattisalaatin päälle, näkkäriä kyytiin ja makumatkalle.

***parhaimmillaan uppomuna on aamulla, paahdetun ruisleivän, muutaman juusto- ja kurkkusiivun kanssa...njam.
***muita sijoitusmahkuja: lohkoperunoiden/uuniperunan kanssa, uunikasvisten kanssa, pasitetun kalan kyljessä, broilerin rintafileen mukana, riisi/couscous/bulgur/pasta/hirssi tms. -salaatin tai -lisukkeen monipuolistajana..
***huh. toisinsanoen siis miltein missä vain: kunhan annoksesta löytyy jotain lämmintä pehmeää ja rapeaa, rouskuvaa ja purtavaa, mausteista ja rauhallista, kuivaa ja kosteaa..
***MAKUvariaatiota olisi varmasti saatavilla, myös itse munaan: keitinveteen balsamicoa? punajuurien lientä? hunajaa? laakerinlehti? curryä? tms...
***muuten tämä on aika neutraali ja loppu-annokselle-tilaa-antava valopilkku

Ei kommentteja: