sunnuntai 22. joulukuuta 2013

Joulun lihapullat

.."It's the most wonderful time of the year!", laulaa jokin tuntematon papparainen joululevyllä. Osuu melkoisen upeasti kohdalleen.
Joulu. :) wau. Ruokatunnelmointi pääsee harvoin yhtä vahvasti esille.. Osaa kokkailuista värittää pinttyneet perinteet, osassa uusia kokeiluja kaivataan ja toivotaan. Kaikenlaista ruuanlaittoa.. Voi jospa ihmisellä ois joulu ainainen :)

Lihapullat löytyvät aina sillointällöin joulupöydän tarjonnasta..


1) Jauheliha kulhoon lämpenemään, pehmenemään ja odottamaan maustetta
2) Kurpitsansiemenet kuivalle pannulle paahtumaan

***tässä rikottu ensin morttelissa pikkaisen -> sitten vasta paahdettu -> sitten murskattu lisää.
***voisihan ihan kokonaiset siemenetkin paahtaa.. Sain idean liian touhotus-innoissani ja hosuin työjärjestystä :)

3) Lopuille mausteille myös alkuvalmistelua.. Puna- ja valkosipulia hienommaksi, kourallinen rusinoita veitsellä karkeasti pienemmäksi, pätkä tulista snack-salamia ja purkkimausteina neilikkaa, oreganoa, jeeraa, paprikaa ja mustapippuria. Soija toimi suolaajana. Lipidinä loraus rypsiöljyä.
4) Mausteet ja yksi kananmuna lihan sekaan, huolellinen sekoitus, hetki aikaa ( ≈ 15-30 min) mauille tasaantua..
5) Pyörittely (RIITTÄVÄN PIENIKSI) palleroiksi, pellille ja uuniin.. 225°, ≈ 10-15 min
..joulupöydän ylitarjonnan jatkeeksi. Nam.

***mielenkiintoinen mutka perus pulliin: maussa tavallaan vähän itämaista otetta, hentoa tulisuutta ja mausteisuutta. Kurpitsansiemenillä hurjasti lisää rotevuutta kokonaisuuteen.
***..tilkkanen lisää potkua olisi saanut olla. Lisänä tuoretta chiliä hienona hakkeena? ..tabascoa? ..Srirachaa? ..chilijauhetta?

Ei kommentteja: