Viimevuonna myös näihinaikoihin pyöräyteltiin ensimmäisiä piparitaikinoita, mutta niistä ei ilmeisesti tullut laitettua muistiin yhtään yritystä.. No, tänä vuonna toisin. Tässä ensimmäinen versio.
Kehitysehdotukset on helpompia, jos aloittaa perus-versiosta.. Tässä siis melko-poikkeuksellisen semplice/basic/naturel-versio piparitaikinasta..
Pää-piirteittäin taikinanvalmistus:
1) Kattilaan margariini sulamaan, sekaan siirappi, sokeri ja mausteet. Pikainen lämmitys/kiehautus ja jäähtymään..2) Jäähtynyt mausteliemi isompaan kulhoon, perään kananmuna ja jauhot
3) Vaivaus tasaiseksi. Kylmään maustumaan, jähmettymään, tasoittumaan ja tekeytymään..
4) Taikina kylmiltään jatkotyöstöön, uuni lämpiämään ja piparkaakkuja muotoilemaan..
Tämän-satsin taikina:
100g margariinia
1,5dl siirappia
1dl sokeria
kardemummaa
neilikkaa
inkivääriä
pomeranssinkuorta kaikkia 1 kukkurallinen tl
1kananmuna
4dl jauhoja
5) Uunitus, keskitasolla ≈10min @ 200°
***maku kohdallaan, tekstuuri OK, hyvä rapsakkuus, muru-ominaisuuksiltaan ok.
***aika vaalea taikina: lisää siirappia, neilikkaa ja kanelia!
***kaulittu taikina, heh... mahdoton saada muotin-muotoisena uunipellille. Lämmetessää tämä muuttui aika vetelän joustavaksi. Näin siirrettäessä sydämet sai vähän uutta muotoa..
***Lisää jauhoja siis jo taikinanveivaus vaiheessa!! ja enemmän vaivausta. 5dl?
***maku-modailuna osan jauhoista voisi korvata kaurahiutaleilla?
***sopisko pipareihin hienoinen hunajan tujaus?
***...vanilijasokeria 1tl...mmmnjam...
***Kokeilevammin: ripaus chiliä ja kaakaojauhetta? mustapippuria ja enemmän sokeria? joulutunnelmaa yliampuen, luumuhilloa nokare jo taikinaan?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti