keskiviikko 1. heinäkuuta 2015

Clam Chowder

..eli tarkemmin Scallop Chowder, mutta yhtä kaikki: ensimmäinen koitos minun tulevasta "bravuurista" :)

Jenkkiklassikko, simpukkasoppa. Tai sanatarkasti "muhennos". Muhennosta tämän sopan koostis kyllä muistuttaa, mutta chowder kuullostaa kivemmalta!
Perusrungoltaan siis paksu kermainen kasviskeitto, johon loppumetreillä lisätään mereneläviä: sitä mitä milloinkin saatavilla on. Pieniä simpukoita on harvemmin suomalaisella kalatiskillä, mutta kaikki käy.

***..tässä kampasimpukkaa.
***Sinisimpukoita? Rapua? Mustekalaa?
1) Pannu kuumaksi! Muutama siivu pekonia kuutioituna ruskistumaan!

***..koska näin kaikki hyvän ruoan valmistukset alkavat :)
2) Rapeat pekonikuutiot pois pannusta. Pienelle lautaselle odottamaan. Pekoninrasvaan keltasipulia kuullottumaan. Pehmeä tekstuuri ja pienehkö väri pintaan.
3) Kuutioitua perunaa mukaan. Hetkeksi vaan paistumaan! Ruokalusikallinen vehnäjauhoa sekoitellen, tasaisesti joka puolelle.

***..mielestäni perunan-paistamisvaiheen voi myös ohittaa. Tarpeetonta, kun koostis keitetään kuitenkin pehmoiseksi. Kiinni paistunut potunpinta pehmenee hitaammin :)
***myös muita juureksia/kasviksia voi ja olisi pitänytkin käyttää: porkkanaa ja selleriä jne.!
4) Neste ja mausteet mukaan. Hiljaisella lämmöllä porisemaan, kunnes potut ovat pehmenneet kunnolla!
Mausteina: pieni laakerilehti, paprikajauhetta, timjamia ja mustaapippuria.
Nesteenä: Tosi-jenkki käyttäisi punaista maitoa JA kermaa. Semi-jenkki laittaisi sinistä maitoa. Tässä 1dl ruokakermaa ja muutama kraanavettä.

***..hyvää ja täyteläistä tuli! :)
***peruna-sipuli-paistokseen olisi voinut lorauttaa tilkkasen hyvää valkkaria...?
5) Keittoajan loppumetreillä simpukat esille: kampasimpukan leikkasin neljään osaan. Sopan sekaan keittymään, sopivan lyhyeksi aikaa: noin 5min.

***keittoaika ok.
***Tuoreiden simpukoiden valmistus kannattaa tehdä jo ennen koko chowderin aloittamista!

Soppa lautaselle! Pekonimuru ja suolakeksejä pinnalle. Enjoy!

***hyvä. Onnistunut vedos.
***tekstuuri: hieman ehkä turhan vetelä, mutta keittoannokseksi sopivampi verrattuna tosijenkki "puuroon"
***maku: herkkua. NAM! Paprika oli ehkä tarpeeton..? Ilmankin olisi pärjännyt. Toisaalta se anoit hauskan värin ja toi ehkä lämpöä makuun
***Simpukoiden tekstuuri oli hyvä: juuri sopivan kypsä. Ei yli-sitkeä, eikä puoliraa'an pehmoinen.
***...kampasimpukat eivät kylläkään ole niitä mitä piti :)
***Ensikertaan!!

Ei kommentteja: