torstai 14. helmikuuta 2013

Ruis-pellavanäkkileipä

..tätäkin "taas" :)
Jokin aika sitten oli saman kaltaisia luomuksia pöydällä.. Niistä opittuna - virheet korjaten ja niksejä viilaillen - tästä satsista tuli huisasti parempi!!
 1) Taikina muhiutumaan! Nesteenä oli luonnonjuggea ≈1dl ja vettä 2. Lämmitys käden lämpöiseksi, suola ja siirappi joukkoon!
2) Ruisjauhoja ja -leseitä 1dl, pellavansiemeniä 1dl, kaljamaltaita 1dl ja kuivahiivaa ≈1tl kulhoon, keskenään esin sekaisin ja sitten nesteeseen.
3) Aluksi jauhoja nesteeseen sen verran että muodostuu paksuhko velli: tämä saa muhiutua sen aikaa että hiiva herää.. Lämpöiseen ≈ 20min.
4) Loput jauhot ja loraus rypsiöljyä taikinaan! Veivausta niin että muodostuu tasainen pallukka
5) Tämä pötköksi -> paloiksi -> liinan alle kohoamaan..
 6) Kaulimella palasiksi suoraan leivinpaperille..
***tässä apuna saa ja kannattaa käyttää tosiaan runsaasti ruisjauhoa. Kostea taikina tarttuu muuten joka paikkaan :)
***tyyli muuten vapaa: joko erikseen yksittäisinä, tarkkaan muotoiltuina kipaleina tai näin isona levynä, valmiiksi paloiksi leikattuna...

7) Siirappivettä hienoisesti suihkutellen pintaan, 150°-kiertoilmauuniin n.40min
valmista tulee!

***uuni-aika ja taikinan kosteut todella osuvasti kohdallaan: juuri oikea rapsakkuus, sopiva tekstuuri.
***maltaiden maku, pellavan ja rukiin kanssa..njam. Tuhti annos kotimaan makua yhdellä haukkauksella.

Ei kommentteja: