tiistai 13. syyskuuta 2011

Omppuchipsit

namnamnamnamnam...
Omena on yks niistä harvoista hedelmistä/kasviksista joka on - meiner Meinung nach - aina hyvää. Useisiin muihin joko muutaman jälkeen kyllästyy taikka sitten "ei just nyt oikeen tunnu siltä, että maistuis". Mutta omppu. namnamnamnamnamnam...
Ja nyt kun on satokausi parhaimmillaan, kotimainen omppu. namnamnamnamnmanam...
Jubileerausta tähän tyyliin:
 1) Mauste-marinadi muhiutumaan: suuuuuuurensuuren kulhon pohjalle kanelia, kardemummaa ja vanilijasokeria. Perään kiehuvankuumaa vettä desi taikka kaks, ja antaa makujen hautua hetkisen...
Hetken päästä kulho täyteen jääkylmää vettä.

 2) Sillävälin omppujen valmistelu: jotakuinkin kahden-kolikon-paksuisiksi viipaleiksi ja kodanpoistajalla keskiö syrjään. Opiskelijaboksin köökki-työkalulaatikosta ei juuri tähän hätään kodanpoistajaa löytynyt: virkaa suoritti balsamico-pullon korkki. (jonka sisällä se semmonen muovinen mikä-lie, osoittautu oivalliseksi avuksi. Viipaleista irtoavat kota-keskiöt ei juuttunut korkkiin!! wuhuu!)
3) Viipaleet pikimmiten-nopsasti marinadiliemeen, jotta eivät tummuisivat ja jotta imisivät ihteensä edes hiukan tuota kaneli-kardemumma-makua.

***Marinadi voisi olla varmaankin jos minkäkinmoinen, mutta klassista omena-kaneli-kardemumma-komboa ei kertakaikkiaan päihitä mikään. namnamnamnanamnamnamnam....
 4) Suikaleet uuniin. Kiertoilmalle, patalappu luukunväliin ja yhteensoittoon varmaankin nelisen-viitisen tuntia @ 50-70°.

***tässä luodaan viipaleista itse sipsit: JOS kuivatusaikaa kitsastelee tai JOS kuivatuslämpötilaa ei malttamattomuuttaan mahda pitää riittävän alhaisena -> tuloksena on pinnalta ruskistuneita, sisältä kostean-nihkeän-nahkeita, lörppöjä omenaviipaleita. (nimim. "kokeiltu on")
..mutta JOS kuivatusajan mielummin jopa yliampuu ja lämpötilan jättää huomioimatta kokonaan, on tuloksena rapsakkaa, kanelisen omenaista, syksyistä, kotimaista kultaa. Namnamnamnamnamnam...
Lämpötila oman-keittiön-uunissa on 50°, mikäli sitä ei mihkäänsuuntaan säädä. Se ja (muutamalla tauolla, siellä täällä väleissä) yhteensä ehkä 8h kuivausaika = namnamnamnamnamnamnamnamnma.....

1 kommentti:

Saga kirjoitti...

Vitsi miten hauska idea! Tulee varmasti hyvää :)