..eli five spice pork chops. Huomattavasti hienomman kuulonen otsikko ameriikankielellä.
Kotiin ilmestyi kirjastosta lainattu köökkikirja: Vietnamilaista katuruokaa.
Wau. Mitä tunnelmointia! Mieletöntä makustelua! Opuksesta löytyi liuta muunmuassa riisipaperirullaideoita, muutamat yksinkertaiset dippisoosit, jänniä uppopaistettavia makupaloja ja herkullisia keittoja. Liharuokaosastolla oli marinoituja, rapeaksi grillattuja possupalasia, jotka vei jo reseptinä kielen mennessään.
Tekovaiheista, käytetyistä mausteista ja kuvista suorastaan tihkui tunnelmaa. Tätä täytyi päästä kokeilemaan!
***kirjassa marinadi oli enemmän glaze-tyyppinen, grilliin tarkoitettu, päälle sudittava soosi. Minä päädyin tekemään tuhdimman marinadin.
***vaikka aurinko paistaa, niin takapihan polvenkorkuinen kinos jotenkin estää grillikauden täyden fiilistelyn.
1) Tuoreet aineet ensiksi: salottisipulia, chiliä, muutama valkosipulinkynsi ja pätkä tuoretta inkivääriä. Siistinä hakkeluksena kaikki.
2) Viismauste: tätä varmaan voisi ostaa kaupasta valmiina, mutta..
***ilmeisesti viismausteen osaset vaihtelee Aasiassa vähän paikoittain. Klassisessa kiinalaisessa on tähtianista, fenkolia, pippuria, kanelia ja neilikkaa. Yhdessä thaikkureseptissä oli mukana korianterinsiementä ja jeeraa. Toisessa oli valkopippuria ja inkivääriä..
..tässä on kanelitangon palanen, muutama kokonainen neilikka, korianterinsiemeniä, mustapippureita, fenkolia ja jeeraa. Käytetty kuivalla pannulla - nopea paahto - jotta maut saadaan kaikki esille. Mortteliin ja murskaksi!
***tähtianis ois todennäköisesti hyvin olennainen lisä. Sitä ensikerralla.
***..paahdettaessa mausteita, pannulta nousee aivan ilmiömäinen tuoksu. Namnamnman...
3) Loput osat olivat rypsiöjyä, muscovadosokeria, soijaa ja muutama pisara kalakastiketta.
4) Kaikki samaan mukiin sekaisin!
5) Kassleri kuutioiksi..
6) ..ja marinadin kera säkkiin. Jääkaappiin, välillä käännellen. Ainakin 6h.
***..mitä pidempään sitä parempaa, mureampaa, makuisempaa. Marinoinnin alkeet, 1.0.1 - aika ON tärkein mauste.
7) Palaset uunivuokaan. Ylätasolle, grillivastuksen alle. Pari kertaa käännellen.
Pintaan kunnon väri, täydellinen rapeus. Tarjolle.
***napakymppi.
***Ehdoton löytö. Mikä maku! Hyvin mielenkiintoinen, vähän monimutkainen mutta silkkaa nautintoa!! Onneksi kesän grillikausi on korvilla - tätä tulee uudestaan!!
***viismausteen monimuotoisuus, inkiväärin pirteä polte, salottisipulin pehmeys, soijan ja sokerin leikkisä kilpailu.. Ah, niin monta herkkua samassa palassa!! jes!
***kirjassa oli muunmuassa Pho Ga, eli kanakeitto (joka oli yllä olevan "pääruokana"). Lyhyen googlailun jälkeen olin ymmärtänyt, että thaimaalainen ruoanlaitto on aitoa tunnetta, taikuutta, kokemusta ja mielipiteitä. Ennenpitkää viilailen täälläkin omaa Pho-keittoani.... namnmanmnm.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti