keskiviikko 20. huhtikuuta 2016

Basaarikana

..eli kanaruoka lähi-idän hengessä.
Hih, pitkästä aikaa! Tunnelmointia, kaikessa rauhassa mielenkiintoisen iltaruoan näpertelyä! Idea irtosi "Makuja ja tuoksuja pähkinäpuun alta"-keittokirjasta, jonka lumoavat kuvat nostivat veden kielelle..
Pääpiirteittäin kyseessä on siis yhden-astian-luomus, jossa mausteista riisiä ja paahdettua kanaa. Italialaista "pirkkaa", muutama pieni sahramipussi on pitkään odottanut oivaa hetkeä päästä käytettäväksi. Nyt sellainen kehkeytyi!
Mikä mieletön makujen ja tuoksujen ilotulitus tästä tulikaan!
1) Pannu kuumaksi! Oliiviöljyä ja tilkkanen Culinessea pohjalle. Keltasipulia ja valkosipulia kuullottumaan..

2) Ennen kuin pehmenneet sipulit ruskistuvat - mausteet mukaan: kanelitanko, kardemummaa, jeeraa, muutama neilikka ja laakerinlehtiä. Sipulit pannun reunoille, mausteet hetkeksi keskelle paahtumaan. Sitten kaikki sekaisin ja sivuun odottamaan..

***johonkin astiaan, mihin saa kannen päälle! Näin maut vielä höyryjen kätköissä uuttuvat ja voimistuvat..
***Nyt pannun pohjassa on juuri sopivasti hienoinen paahdettujen mausteiden ja sipulien maku..

3) Lisää öljyä pannuun! Muutamat kanafileet pinnasta ruskeiksi. Suolaa ja pippuria. Sivuun odottamaan..
4) Viereiselle levylle muutama desi basmatiriisia keittymään.

***Riisi saa ja pitää jättää reilusti al dente (t.s. keittoaikaa max 5 min). Uunikypsytys on vielä edessä :)
5) Tässävälin sahramia, n. teelusikallinen lasilliseen kuumaa vettä.

***..höyryävä sahramin tuoksu ja äskeinen pannullinen = kaikki tuoksut tuhannesta ja yhdestä yöstä kotiköökissä :) wau.
6) Kanojen jälkeen kouraillinen pinjansiemeniä ja manteleita pannuun. Paahtaminen pikaisesti.
7) Uuni 175°-asteeseen...

8) Vuoan pohjalle tilkka hyvää oliiviöljyä..
9) ..sitten keko al dente-basmatiriisiä..

10) ..päälle sahramivesi.
11) ..ja pieni kourallinen kuivia karpaloita.
12) Sitten maustettu sipulisetti..
13) ..ja pintaruskistetut kanat sekä paahdetut pähkinät.
14) Tämä uuniin. 175°, noin 15 min.

***uunituksen tarkoituksena on mehevöittää ja lopullisesti kypsyttää kanat ja riisit. Höyry yhdistää kaikkia makuja toisiinsa.
Loppuluomuksen päälle vielä silputtua tuoretta korianteria koristeena. Kastikkeena tilkalla kauramaitoa notkistettua hummusta. Sopi kuin unelma!

***nam. Todella, nam.
***aivan fantastinen tuoksu, väri ja maku! Todella kaunis annos!
***Tekstuurissa purtavaa, rapeaa, rapsahtavaa, pehmeää, mehevää.. kaikkea mitä purukalusto tahtoo.
***Uunitus kesti liian kauan. Riisi kuivui liikaa, joten annoksessa oli - yllättäen - kuivia riisinjyviä. Ei kiva.
***ensikerralla siis: kosteampaa kokonaisuutta, mm. lyhyempi uunitus.

Ei kommentteja: