sunnuntai 10. tammikuuta 2016

Punajuuriburgeri

..hmm. Innostuksen-herättäjänä toimineen kirjoituksen otsikko oli yksinkertaisesti "best ever veggie burger". No, mielellänihän minä tuota kokeilen! Monta kertaa aiemminkin on kotiköökissä yritetty saada ihmeitä aikaan. Mullistavaa kokemusta kasvisburgerilla olen etsinyt jo useamman kerran. Viimeksi saatoin väittää että oli muuten viimeinen kerta...
Viimeinen kerta, ennen seuraavaa yritystä! :)

Nyt löytyi tekele, joka todella nostatti ruokahalua! Äärettömän monta työvaihetta, joten lopputuloksen täytyisi olla huolella tunnelmoitu..nam.
Ensin kaikki eri osaset valmiiksi:
1) Mausteet: savupaprikaa, sinappijauhetta, jeeraa, timjamia, mustaapippuria ja tuoretta korianteria. Kaurahiutalepaketti myöhempää käyttöä varten.
2) Mustia papuja paketillinen. Huolella huuhdeltuina.
3) Al dente-keitettyä Basmatiriisiä
4) Yksi kuullotettu keltasipuli+valkosipulinkynsi. Kuullotuksen loppumetreillä levy täysille ja kunnon käräytys/väri pintaan. Saa vähän mustua! Tilkka omenaviinietikkaa sekaan. Pannu pois liedeltä ja kaikki kärähtänyt herkku rapsutellen mukaan..
5) Kaksi raastettua, uunissa foliokäärössä 50min @ 200°-kypsennettyä punajuurta.

..noniin. Sitten kokoamaan!
6) Punajuuriraaste siivilään. Lusikalla painellen ylimääräinen neste pois. Blenderiin. Karkeaksi hakkelukseksi. Kulhoon.
7) Kaurahiutaletta, vajaa 1dl. Blenderillä jauhoksi. Kulhoon.
8) 2/3-osaa mustapavuista blenderiin. Kulhoon.
9) Mukaan riisi, sipulit..
10) ..ja kaikki mausteet. Tilkka oliiviöljyä.
11) Sekoitus tasaiseksi massaksi. Jääkaappiin AINAKIN tunniksi!

***huom! Jääkaapitus on ehdoton, jotta burgerimassa pysyy edes jotenkuten koossa. Yritin muotoilla 30min kohdalla jo piffiksi - ei onnistunut.
***tässävaiheessa mukaan saattaisi haluta laittaa yhden kananmunan? Kaurahiutalejauhoa ehkä myös ripaus, jos kokonaisuus näyttää turhan märältä.. Liian kuivaa en usko että tämmönen vegemössö voi olla :)
12) Jääkaapista ulos, muotoilu piffeiksi..
13) Huolellinen paisto, kunnon oliiviöljyssä. Reilusti tummaksi molemmin puolin!!
14) Cheddarsiivut päälle ja komeudet 150°-uuniin 10-15min..
15) Sillävälin kaikki muu valmiiksi...

Kaikki tavarat sämpylänväliin. Sitten saa käydä kimppuun!

***nii-i. Ei mitään pikaruokaa...onneksi fiilisburgerin ei sellaista kuulu ollakaan :)
***Hyvää tämä oli. Erittäin maukasta! Punajuuren pehmeä makeus häviää kyllä muiden makujen sekaan ja toimii mielettömän hyvin mustapapujen ja y.o. mausteiden kanssa.
***Tekstuuri jäi siksi mitä olettaa saattoikin: kosteahkoa juuressosetta. Pinnasta muutama milli oli ihanan rapeaa :)
***..eli: todella herkullinen tekele. Koostis harmillisen arvattava.
***Burgeripiffissä kuuluisi olla sitä toivottua puruvastusta... Millä ihmeellä sitä vegepiffiin saa?

Ei kommentteja: