maanantai 25. tammikuuta 2016

Lehtikaalipesto

..nmanmanmanma
Lehtikaalia. Sillä vois porskuttaa vaikka maailman tappiin asti. Jos kohta eksyn hiihtolenkillä järven keskelle autiolle saarelle niin tätä, tätä laittaisin kasvamaan. Syön sitä ja pärjään vaikka kuinka pitkään. :)

Lehtikaali nousi maailmanmaineeseen superfoodie-hifistelijä-terveysintoilija-raaka-aineena. Ehkä vähän yltiöpäinenkin tunnelmointi on toisaalta aiheuttanut sen, että nykyään tätä upeaa herkkua saa melkein mistä vaan! Mahtia!

Lehtikaalilla on mielettömiä ominaisuuksia:
- kuivuessaan siitä tulee hämmentävän rapeaa
- haudutettaessa se pehmenee, mutta säilyttää hyvin muotonsa ja sitkon
- ..eli voi paistaa, keittää, hauduttaa, höyryttää, fritata, wokata ja kokata miltein miten vain ja tuloksena on aina hyvää :)

***lehtikaali on - miunmaunmukaan - parasta sellaisenaan. Tuoreeltaan. Salaatin "vihreänä", nam.
***todella hyvää myös wokattuna, aasiatyyliin (seesamiöljyä, sweetchiliä, kevätsipulia, inkivääriä, sakea, soijaa tms.) maustettuna
***sopii myös kasvisvuokaan/gratiiniin
***lehtikaalisipsit on blogisfäärin ilmiö itsessään

Nyt "yrtin" ominaisuudessa pestosoosiin!
1) Blenderiin: kaksi isoa lehteä lehtikaalia - pestynä ja pilkottuna. Peukun kokinen pätkä parmesaania - kuutioina tai raasteena. Loraus sitruunamehua ja oliiviöljyä. Suolaa ja pippuria.  Valkosipulinkynsi. Pieni kourallinen paahdettuja pekaanipähkinöitä.

***ei muuta. Perus pestosoosin pohja: pääosan esittäjää, parmigianoa, pähkinää, öljyä ja mausteita.
***hyvät ihmiset, kehoituksen sana: käyttäkää ruuanlaitossa pähkinöitä. Niiden maku tuo ihmeellisiä ulottuvuuksia yksinkertaisiin asioihin! Lisää jytyä ja efektiä saa paahtamalla pähkinät.
***..oi paahdetut pähkinät. Niitä tarvin myös autiolle saarelle. Nam.

2) Surautus niin tasaiseksi kuin mahdollista

***lehtikaali on todella "kuivaa". Oliiviöljyä jouti nakkaamaan sekaan lorauksen jos toisenkin..
Valmistatuli. Helppoa, herkkua ja huikea osoitus lehtikaalin kaikkivoivaisuudesta. Yrtin-ominaisuudessa pestosoosissa todella jännä pohja!

***blenderissä ei oiken riittänyt puhti. Ensikerralla tehokkaampaan soseuttajaan!
***valkosipulinkynsi oli ehkä vähän turhan iso..
***muuten, todella hyvää! Lehtikaalin tuhti, voimakas ja lämmin maku sopi upeasti pestoon!

Ei kommentteja: