..eli uusi pohja monelle tulevalle tekeleelle.
Tässä ei oikeastaan edes ole kyse reseptistä, vaan idea joka mahdollistaa monta lumoavaa reseptiä. Ja toki - tekele toimii tällaisenaankin aivan huikeana kastikkeena!
Idea kehkeytyi useiden vege-blogiselailujen jälkeen.. "Creamy cashew sauce", "Miracle cashew sauce", "heavenly spread".. ties vaikka millä superlatiiveilla kuvailtuna tämän tahnan "resepti" löytyy interwebbistä.
On kokeiltava. Jos tämä tosiaan on mitä väitetään - pystyy sitä varmaankin mukailemaan ja käyttämään mitä jännemmissä tilanteissa!
Ja huom! Kyseessä on tosiaan ehkä maailman yksinkertaisin runkoresepti: cashew-pähkinää, vettä/nestettä, suolaa ja valkosipulia.
1) Ensin pähkinät likoomaan.
***eri resepteissä kehoitetaan liottamaan eri aikoja. Vaihtelua on alle 15 minuutista yli 24 tuntiin.
***olisi heti pitänyt tehdä kaksi tai useampi kokeilu - eri liotusajoilla :)
***nämä lilluivat tasan tunnin, viileässä vedessä.
2) Vesi pois. Pähkinät blenderiin. Mukaan myös ripaus suolaa, murskattu valkosipulinkynsi ja loraus vettä.
3) Esimmäinen surautus.. Reunoilta murut takaisin keskelle. Lisää vettä soosiin.
4) Taas reunat puhtaaksi. Ja vielä uusi surautus. Ja lisää nestettä..
***halusin hieman "kermaisempaa" lopputulosta joten käytin nesteenä myös kauramaitoa. Yhteensä ainemäärät olivat n. 1,5dl cashewpähkinää - 1dl vettä ja 1,5dl kauramaitoa.
5) Veivausta ja nesteen varovaista lisäilyä, kunnes soosi on haluttua tekstuuria.
***yksinkertaista köökkimatikkaa: lisää nestettä = juoksevampi kastike. Vähemmän nestettä = rakeisempi ja paksumpi kastike.
..tämä sai riittää. Suolaisuuden tarkistus vielä ennen tarjoilua!
***heavenly.
***en ihmettele, että tätä kehutaan ihmesoosiksi. Yksinkertainen luomus, odottamattoman miellyttävä lopputulos.
***maku on pehmeä ja juu cahewnmakuinen, mutta kuitenkin täyteläisempi. Esim. dippisoosina toimii täydellisesti tällaisena.
***ehkä tujaus happoa toisi tunnelmaa: tilkka valkoviinietikkaa? tai limen mehua?
***tämä on naturel. Makua saa helposti esim:
- lisäämällä tilkan Srirachaa
- nokare pestoa?
- BBQ-soosia?
- curryä?
- ravintohiivahiutaleita?
...taivas on rajana.
***ja missä sitten voisi käyttää?
***ehdittiin jo kokeilla pizzapohjan kastikkeena - toimi erittäin hyvin. Gazpacho-keiton tai muun sosekeiton suuurusteena? Vege-coleslaw:n "majoneesina"? ..tässäkin on taivas rajana. Miettikää, mihin käyttäisitte majoneesia, kermaviiliä tai turkkilaista jugurttia ja huomaatte tämän monikäyttöisyyden :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti